Alevi mezhebinde lokma dokmek ne anlama gelir? Alevi mezhebinde lokma dokmek ne anlama gelir?, Aleviler neden lokma döker?, Lokma Duası Nedir Alevilik?, Lokma dökmek neden yapılır?, Alevi biri ölünce ne denir?, Aleviler kimi peygamber olarak görüyor?
Aleviler neden lokma döker?
Aleviler neden lokma döker?,
Yemek yeme onun izni ve duasına bağlıdır. Bu durum lokmanın, pirin/dedenin himmetinin somutlaşmış göstergesi olarak da yorumlanabilir. Bu yüzden lokmayı bütün canların yemesi sağlanır. Dua neticesinde lokma yeme, manevi sağaltıcı işlevi de düşündürür. Lokma Duası Nedir Alevilik?
Lokma Duası Nedir Alevilik?,
Lokma, topluma sunulmadan önce Dede, Baba, Dedebaba gibi bir mürşid tarafından kısa bır lokma duası ile kutsanır ve lokma dağıtılır. En çok karşılaşılan lokma duası “yiyene helal, yedirene delil olsun" dileğidir. Lokma dökmek neden yapılır?
Lokma dökmek neden yapılır?,
İzmir'de lokma dökmek için çok sebep aranmasa da dini ve kültürel sebepler başta gelmektedir. Herhangi bir cenaze, hayır yapmayı istemek, kutlama, sünnet düğünü ve kandil gibi sebeplerle lokma dökülür ve döktürülür. Alevi biri ölünce ne denir?
Alevi biri ölünce ne denir?,
Alevî inancında ölen kişinin “dârdan indirme cemi”ne öncelikle bağlı bulunduğu ocaktan dedesi sonra musahibi, yakınları, akrabaları, arkadaşları, komşuları, kısacası yakın ya da uzak tüm tanıdıkları davet edilir. Bununla birlikte söz konusu ceme ölenin musahibi hayatta ise mutlaka katılması gerekmektedir. Aleviler kimi peygamber olarak görüyor?
Aleviler kimi peygamber olarak görüyor?,
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar. Aleviler gusül boy abdesti alır mı?
Aleviler gusül boy abdesti alır mı?,
Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir. O bakımdan ''tarikat abdesti'' alarak ikrarını devamlı kılmaya çalışır. Aleviler yemekten önce ne der?
Aleviler yemekten önce ne der?,
Gerçeğe Hüü.” (“Alevi - Bektaşilerde Yemek ve Sofra Kültürü”, t.y.) Şeklinde daha uzun da olabilir. Yemekten önce yapılan başka bir dua da şöyledir: “Bismişah! Er Hak kabul eyleye. Hızır uğray., Biri bin ola. Alevilikte helallik nasıl alınır?
Alevilikte helallik nasıl alınır?,
Helallik hem kişinin yıkandığı yerde hem de mezarlıkta olmak üzere iki defa alınır. Cena- zeyi kaldıran kişi, hoca ya da sofu topluluğa karşı “konu komşu haklarınızı helal ediyor musunuz?” diye üç defa sorar, cenazeye katılanlar üç “defa helal olsun” der ve helallik alınmış olur. Aleviler nasıl dua eder?
Aleviler nasıl dua eder?,
Semahta ayrım yapılmaksızın kadın ve erkek birlikte döner ve okunan dualar eşliğinde herkes ellerini göğe doğru uzatarak din, dil ve ırk farkı gözetilmeden Hakk'ın bir olduğu zikredilir. Semah dönenlerin giydiği özel bir kıyafet yoktur. Lokma dökme adeti nereden gelir?
Lokma dökme adeti nereden gelir?,
İzmir'de dini ve kültürel öneme sahip (sünnet düğünü, kandil, mevlüt, ya da cenazelerde) günlerde her köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir. Buna “lokma dökmek” ya da “lokma döktürmek” denir. Satın alarak yemek isteyenler için de İzmir'de meşhur lokmacı dükkanları vardır. Lokma döktürmek sevap mı?
Lokma döktürmek sevap mı?,
Bu hayırlı iş sonucunda hem yiyen hem döktüren hem de döktürenin niyet ettiği kişiye yarar sağlanmaktadır. Lokma döktüren kişi sayesinde yiyen kişi ücretsiz tatlı yemiş olur ve döktürene dua okuyabilir. Döktüren kişi ise yiyenin duasıyla sevap alır. Lokma dökmek ne anlama gelir?
Lokma dökmek ne anlama gelir?,
Lokma dökmek Türk geleneklerine göre oldukça yaygın yapılan bir tatlı türüdür. Özellikle adak gerçekleştikten sonra, cenaze törenlerinin hemen ardından ve toplu duaların ardından lokma dökülmektedir. Bu sayede dileklerin ve duaların kabul olunacağına inanılmaktadır.