Alevi mezarlığı var mı? Alevi mezarlığı var mı?, Alevi mezarlığı nerede?, Alevi mezarları nasıl olur?, Aleviler mezar taşına ne yazar?, Aile Mezarlığına kimler gömülür?, Türkiye'de en çok Alevi nerede?
Alevi mezarlığı var mı?
Alevi mezarlığı nerede?, Karacaahmet Mezarlığı, gerek Sünni, gerekse Alevi olmak üzere tüm İslam mezhepleri tarafından mübarek bir defin sahası olarak görüldüğünden, özel bir konuma sahiptir. İranlılar mezarlığı olarak da bilinen Seyitahmet bölümü, Karacaahmet'in önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır.
Alevi mezarlığı nerede?
Alevi mezarlığı nerede?,
Karacaahmet Mezarlığı, gerek Sünni, gerekse Alevi olmak üzere tüm İslam mezhepleri tarafından mübarek bir defin sahası olarak görüldüğünden, özel bir konuma sahiptir. İranlılar mezarlığı olarak da bilinen Seyitahmet bölümü, Karacaahmet'in önemli bölümlerinden birini oluşturmaktadır. Alevi mezarları nasıl olur?
Alevi mezarları nasıl olur?,
Hermannstr. 180, 12049 Berlin adresinde bulunan Berlin Alevi Mezarlığı Ekim 2016 açıldı. Aleviler mezar taşına ne yazar?
Aleviler mezar taşına ne yazar?,
Bu sırada orada hazır bulunanlar, mezara birer avuç toprak atarlar. Şayet mevsim kış ise mezara yatak, yorgan da konulur ve mezar bu şekilde kapatılır. Diğer mevsimlerde ise ölü, kıymetli bir halı ve battaniye ile birlikte gömülür. Gömülen bu eşyaların daha önce kullanılmamış olmasına dikkat edilir. Aile Mezarlığına kimler gömülür?
Aile Mezarlığına kimler gömülür?,
“ALEVİ OZANLARINDAN, AŞIKLARINDAN BİR BEYİT MEZARA İŞLENİR”
Bir işarettir adeta o. Ya bir teslim taşı resmi vardır, ya bir devriyeden dörtlük vardır; Pir Sultan'dır, Güfrani'dir, Kul Himet'tendir. Alevi ozanlarından, aşıklarından bir beyit oraya işlenir. Türkiye'de en çok Alevi nerede?
Türkiye'de en çok Alevi nerede?,
m) Aileye Tahsis Edilen Mezarlar; Bu mezarların tahsisi Belediye Meclisinin belirlediği ücret tarifesi üzerinden Encümen kararı ile aileye tahsis yapılır. Tahsisi talep eden kişinin annesi, babası, kardeşleri, eşi ve çocukları ile çocuklarının çocukları (1. ve 2. derece kan hısımları ile eşi) defnedilebilir. Aleviler neden mezar başında mum yakar?
Aleviler neden mezar başında mum yakar?,
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir. Aleviler ölünce ne yapılır?
Aleviler ölünce ne yapılır?,
Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18). Alevi biri ölünce ne denir?
Alevi biri ölünce ne denir?,
Cenaze namazını, duaları “Dedeler” (mürşidler) ya da Alevi hocalar yıkar. Tahtacılarda kefeni hazırlama işi tamamlandıktan sonra ölünün yıkanmasına geçilir. Ölü ısıtılmış su ile (ama kaynar değil) yıkanır. Ölen insan erkek ise erkek, kadın ise kadın tarafından yıkanır. Aleviler gusül boy abdesti alır mı?
Aleviler gusül boy abdesti alır mı?,
Alevî inancında ölen kişinin “dârdan indirme cemi”ne öncelikle bağlı bulunduğu ocaktan dedesi sonra musahibi, yakınları, akrabaları, arkadaşları, komşuları, kısacası yakın ya da uzak tüm tanıdıkları davet edilir. Bununla birlikte söz konusu ceme ölenin musahibi hayatta ise mutlaka katılması gerekmektedir. Alevi mezhebi ne demek?
Alevi mezhebi ne demek?,
Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir. O bakımdan ''tarikat abdesti'' alarak ikrarını devamlı kılmaya çalışır. Mezarın üzerine neden taş konur?
Mezarın üzerine neden taş konur?,
Alevilik, Ali ve On İki İmam'ın öğretilerini öğretmiş olduğu varsayılan Hacı Bektaş-ı Veli'nin mistik Alevi İslami öğretilerini takip eden yerel bir İslami gelenektir. Alevi öğretileri dede adı verilen din adamları tarafından aktarılır. Neden mezarlıklara su koyulur?
Neden mezarlıklara su koyulur?,
Bu taşların sayısının fazlalığı ölen kişinin sağ iken; gücünün, cesaretinin, kahramanlığının da simgesidir. İslam öncesi dönemde yaygın olan balballar, İslam dininin kabulünden sonra yerini mezar taşlarına bırakmıştır. Balbal sözü Eski Türk dilinden bir kelime olup bal+bal, yani vurmak, kakmak, çakmak demektir.