Yeniçeri neden Alevi? Yeniçeri neden Alevi?, Yeniçeriler hangi mezheptendir?, Osmanlıda alevilere ne denirdi?, Yeniçeri Ocağı ve Bektaşîlik İlişkisi Nedir?, Edebali Alevi mi?, Osmanlı'yı kuranlar Alevi mi?
Yeniçeri neden Alevi?
Yeniçeriler hangi mezheptendir?, Osmanlı Devleti'nin başlangıçta sistemli olarak Yeniçeriler arasında Bektaşiliği bir dini öğreti olarak yaymasının temel sebebi, Yeniçeri Ocağı'na mensup askerlere yönelik olarak İslam'ı daha kolay anlaşılır hale getirerek Hıristiyan asıllı yeniçerilerin Müslümanlaşmasını sağlamak ve şehitliği de varılacak olan en ...
Yeniçeriler hangi mezheptendir?
Yeniçeriler hangi mezheptendir?,
Osmanlı Devleti'nin başlangıçta sistemli olarak Yeniçeriler arasında Bektaşiliği bir dini öğreti olarak yaymasının temel sebebi, Yeniçeri Ocağı'na mensup askerlere yönelik olarak İslam'ı daha kolay anlaşılır hale getirerek Hıristiyan asıllı yeniçerilerin Müslümanlaşmasını sağlamak ve şehitliği de varılacak olan en ...
Osmanlıda alevilere ne denirdi?
Osmanlıda alevilere ne denirdi?,
Avrupa'nın ilk modern daimi ordusudur. Yeniçeri Ocağı başlangıçta Ahilik temelinde kurulmasına rağmen daha sonra Bektaşîliğe yöneldi. Hanefiliğe mensup olan Yeniçerilerin taşıdığı İmâm-ı Â'zam bayrağı, ocağın en büyük bayrağıydı.
Yeniçeri Ocağı ve Bektaşîlik İlişkisi Nedir?
Yeniçeri Ocağı ve Bektaşîlik İlişkisi Nedir?,
Osmanlı Devleti'nin özellikle Kızılbaşlığı (Aleviliği) kendine özgü bir inanç sistemi veya resmî bir mezhep olarak tanımadığını Osmanlı arşivinde bulunan mevcut belgelerde görmekteyiz. Özellikle sünni inancın dışındaki Alevi topluluk için, “Kızılbaş” veya “Rafizi” tabiri kullanılmıştır.
Edebali Alevi mi?
Edebali Alevi mi?,
Özellikle bu yüzyılın sonunda, Bektaşi şeyh ve dervişlerinin Yeniçeri ordugâhında ikamet ettirilmesiyle iki kurum arasında sarsılmaz bir bağ meydana gelmiştir. Nitekim Yeniçerilik-Bektaşilik birlikteliği zaman zaman Yeniçeri isyanlarına Bektaşilerin de iştirak etmesiyle sonuçlanmıştır.
Osmanlı'yı kuranlar Alevi mi?
Osmanlı'yı kuranlar Alevi mi?,
Bu felsefeyle topluma yön verildi, o kadar ki bu yeni devlet kurulurken bunun nasıl olacağını ve nasıl yönetileceğini Otman'a söyleyen ve yön veren o dönemin büyük düşünürü ve bir Alevi dedesi olan Şeyh Edebali'dir.
Yeniçeri ordusu Alevi miydi?
Yeniçeri ordusu Alevi miydi?,
Kısaca Osmanlı İmparatorluğu'nu kuranlar Yörük Alevileridir. Yani Ahilik edebi, ehlibeyt nefesi ile kurulmuştur. Bandı biraz geçmişe saracak olursak Peygamber Efendimiz Hakk'a rıhletinden önce bütün sahabeyi Gadir-i Hum'da toplayarak verdiği hutbede velayetin başı olarak İmam Ali'yi ilan etmiştir.
Atatürk Alevi miydi?
Atatürk Alevi miydi?,
Daha açık ifade etmek gerekirse Osmanlı merkez ordusu Bektaşi'dir yani Alevidir. Bektaşi tarikatı Yeniçeri ocağının lağvedileceği 1826 tarihine kadar el üstünde tutulur, devletten her türlü desteği görür.
Bektaşiliği yasaklayan Osmanlı sultanı kimdir?
Bektaşiliği yasaklayan Osmanlı sultanı kimdir?,
Dedesi Ahmet ve dedesinin kardeşi Hafız Mehmet Emin'in taşıdığı “Kızıl” lakabı ve yerleştikleri nahiyenin adı olan Kocacık'ın da gösterdiği üzere, Mustafa Kemal'in baba tarafından soyu, Anadolu'nun da Türkleşmesinde önemli roller oynayan Kızıl-Oğuz yahut Kocacık Yörüklerine/Türkmenlerine dayanmaktadır.
Alevîler hangi boydan gelir?
Alevîler hangi boydan gelir?,
Hatta, birçoğu da başarısızlıklarını canlarıyla ödemişti. Nihayetinde, problemin üzerine kararlılıkla giden Sultan II. Mahmud, 1826 yılında Yeniçeri Ocağı'nı lağvettiği gibi onun dini yönünü temsil ettiği düşünülen Bektaşiliği de yasaklamıştı.
Yeniçeriler neden Bektaşıydı?
Yeniçeriler neden Bektaşıydı?,
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir. Öyle ki Tokat'ta -Dodurga'dan, Salur'a; Afşar'dan Kınık'a- neredeyse 24 Oğuz boyunun tamamından Alevîler yaşamaktadır. Bunların içinde Türkmen Alevîliği'ni en orijinal haliyle yaşayan Sıraçlar'dır.
Alevilerin Piri kimdir?
Alevilerin Piri kimdir?,
Osmanlı Devleti'nin başlangıçta sistemli olarak Yeniçeriler arasında Bektaşiliği bir dini öğreti olarak yaymasının temel sebebi, Yeniçeri Ocağı'na mensup askerlere yönelik olarak İslam'ı daha kolay anlaşılır hale getirerek Hıristiyan asıllı yeniçerilerin Müslümanlaşmasını sağlamak ve şehitliği de varılacak olan en ...
Alevi ile Bektaşi arasındaki fark nedir?
Alevi ile Bektaşi arasındaki fark nedir?,
Hacı Bektaş'ın Tarikatın oluşumundaki rolü
Bu nedenlerle Hacı Bektaş-ı Veli, Alevi-Bektâşî toplumunun gözünde yolun-yolağın “Piri” ve Tarikat kurucusudur.