Biri öldükten sonra neden yemek verilir? Biri öldükten sonra neden yemek verilir?, Ölen kişinin arkasından neden yemek verilir?, Cenazede yemek vermek sünnet mi?, Mezarlıkta yemek verilir mi?, Ölünün kırkında ne ikram edilir?, Ölünün arkasından yemek vermek doğru mu?
Biri öldükten sonra neden yemek verilir?
Ölen kişinin arkasından neden yemek verilir?, Burada amaçlanan şey onların sıkıntılarına sıkıntı katmak değil onların sıkıntılarını hafifletmektir. Allah Resulü ölü yakınlarının yükünü hafifletmek için evlerine yemek götürülmesini tavsiye etmiştir.
Ölen kişinin arkasından neden yemek verilir?
Ölen kişinin arkasından neden yemek verilir?,
Burada amaçlanan şey onların sıkıntılarına sıkıntı katmak değil onların sıkıntılarını hafifletmektir. Allah Resulü ölü yakınlarının yükünü hafifletmek için evlerine yemek götürülmesini tavsiye etmiştir. Cenazede yemek vermek sünnet mi?
Cenazede yemek vermek sünnet mi?,
Kişi vefat ederken komşuların ölü evine yiyecek getirmesi sünnettir. Ancak ölünün vefatından sonra akrabalarının komşulara yiyecek dağıtmasını ifade eden bir hüküm yoktur. Bu bölgeye ait bir adettir. Ölünün kırkıncı ve elli ikinci gecesi ile ilgili hiç bir şey vârid olmamıştır. Mezarlıkta yemek verilir mi?
Mezarlıkta yemek verilir mi?,
Cenaze evinde yemek vermek caiz değildir. O ev halkına yemek yedirilmesi gerekiyor. O süreç içerisinde onları sahiplenmek gerekiyor. Sünnet olan, budur... Ölünün kırkında ne ikram edilir?
Ölünün kırkında ne ikram edilir?,
Cenaze sahiplerinin mezarlıkta veya evde helva, ekmek gibi şeyler dağıtmalarının ise dinî bir dayanağı yoktur. Dinî bir gereklilik olarak görmeden yapılmasında bir sakınca olmayacağı söylenebilirse de bu tür uygulamaların kısa süre sonra cenazeyle ilgili bir dinî hüküm olarak algılanması tehlikesi bulunmaktadır. Ölünün arkasından yemek vermek doğru mu?
Ölünün arkasından yemek vermek doğru mu?,
-Ölünün kırkında ve elli ikisinde yine aynı dualar okunarak pide, bükme veya pişi ikram edilir. Ölünün ruhuna yemek verilir mi?
Ölünün ruhuna yemek verilir mi?,
Kişi vefat ederken komşuların ölü evine yiyecek getirmesi sünnettir. Ancak ölünün vefatından sonra akrabalarının komşulara yiyecek dağıtmasını ifade eden bir hüküm yoktur. Bu bölgeye ait bir adettir. Ölünün kırkıncı ve elli ikinci gecesi ile ilgili hiç bir şey vârid olmamıştır. Cenaze evinde neden 3 gün yemek pişmez?
Cenaze evinde neden 3 gün yemek pişmez?,
Allah Resulü ölü yakınlarının yükünü hafifletmek için evlerine yemek götürülmesini tavsiye etmiştir. Zamanla bazı yörelerde bu tavsiyelerden uzaklaşılmış ölü yakınlarına yemek götürmenin yerini, ölü sahiplerinin taziyede bulunanlara yemek hazırlaması almıştır. Cenaze evine neden küp şeker?
Cenaze evine neden küp şeker?,
Muhammed'in (s.a.s) “Cafer'in ev halkına yemek hazırlayınız. Çünkü onların başına kendilerini meşgul eden bir iş gelmiştir.” hadisi sebebiyle cenaze sahibinin taziye için gelen misafirlere yemek hazırlaması mekruh sayılmıştır. Taziyeye gitmek sevap mı?
Taziyeye gitmek sevap mı?,
Günlük konular konuşulmaz, ölüm emri Hakkın emri olduğu çeşitli misallerle anlatılarak cenaze sahiplerinin sabırlı olmalarının sağlanmasına ve acılarının hafifletilmesine çalışılır. Taziye için gelenlere şeker ikram edilir. Taziye evi kaç gün sürer?
Taziye evi kaç gün sürer?,
Cenazenin taşınması Cenazeyi teşyî etmek, yani arkasından mezara kadar gitmek sünnettir. Bunda büyük sevap vardır. Cenaze evinde kaç gün yemek pişmez?
Cenaze evinde kaç gün yemek pişmez?,
Ölü yakınlarının acılarını tazelememek için taziye üç günden sonraya bırakılmamalıdır (İbn Hacer, Feth, 3/146). Ölünün 7 sinde ne ikram edilir?
Ölünün 7 sinde ne ikram edilir?,
Din İşleri Yüksek Kurulundan yapılan açıklamada; “Ölünün evinde üç gün ziyafet tertip etmek ve cenaze sahibinin yemek vermesi mekruktur. Ölenin ev halkına üç gün yakınları ve dostları tarafından yemek götürülmesi sünnettir.