Alevîler nasıl zikir yapar? Alevîler nasıl zikir yapar?, Aleviler zikir çeker mi?, Aleviler ibadetlerini nasıl yapar?, Aleviler nasıl salavat getirir?, Aleviler duaya nasıl başlar?, Alevi zikri nedir?
Alevîler nasıl zikir yapar?
Aleviler zikir çeker mi?, Semahta ayrım yapılmaksızın kadın ve erkek birlikte döner ve okunan dualar eşliğinde herkes ellerini göğe doğru uzatarak din, dil ve ırk farkı gözetilmeden Hakk'ın bir olduğu zikredilir. Semah dönenlerin giydiği özel bir kıyafet yoktur.
Aleviler zikir çeker mi?
Aleviler zikir çeker mi?,
Semahta ayrım yapılmaksızın kadın ve erkek birlikte döner ve okunan dualar eşliğinde herkes ellerini göğe doğru uzatarak din, dil ve ırk farkı gözetilmeden Hakk'ın bir olduğu zikredilir. Semah dönenlerin giydiği özel bir kıyafet yoktur.
Aleviler ibadetlerini nasıl yapar?
Aleviler ibadetlerini nasıl yapar?,
A.
Alevîler arasında ibadet hayatının unsurları denildiğinde, bunların; bir zikir ayini olan 'cem' ile birlikte, farklı zamanlarda tutulan oruçlar, gerek tekke ziyareti ve gerekse Hacı Bektaş ziyareti etrafında şekillendirilen ziyaretler, bazı mali ibadetler ve kurbandan müteşekkil olduğu görülmektedir.
Aleviler nasıl salavat getirir?
Aleviler nasıl salavat getirir?,
Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar. Muharrem'den sonra da üç gün Hızır Orucu tutarlar.
Aleviler duaya nasıl başlar?
Aleviler duaya nasıl başlar?,
“Hz. Peygamber'e (s.a.s.) en kısa şekilde, “Allahümme salli alâ Muhammed” veya “Sallallahü aleyhi ve sellem” ya da “Allahümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve bârik ve sellim” diye salât-u selâm getirilir.”
Alevi zikri nedir?
Alevi zikri nedir?,
Gülbang: Alevilikte duaya gülbang da denir. Sözcük olarak gülbank Farsça, dua Arapçadır. Aleviler her işe bir gülbang ile başlar.
Alevilikte gusül abdesti var mı?
Alevilikte gusül abdesti var mı?,
Alevi ve Bektaşiler tarafından inançları gereği cemlerde icra edilen semah, hizmet sahipleri olan zakirlerin çaldığı saz eşliğinde söylenen sözler ve müziğin ritmine uyarak yapılan mistik ve estetik hareketler ile Tanrı'ya ulaşma yoludur.
Alevilikte namaz kaç vakittir?
Alevilikte namaz kaç vakittir?,
Gusül ve abdest, Alevi inancında önemli bir yer tutar. Alevilikte vücudu yıkayıp temizlemek dışında iç temizliğinin şart olması gerektiğine önem verilir. Eline, diline, beline sahip olmak ilkesine bağlı kalmaya özen gösterir. O bakımdan ''tarikat abdesti'' alarak ikrarını devamlı kılmaya çalışır.
Aleviliğin şartları nelerdir?
Aleviliğin şartları nelerdir?,
Alevîlikte Namaz İbadeti
Namaz, Allah'a teşekkür ve kulluk etmek amacıyla kılınır. Namaz, farz (beş vakit namazı, cenaze namazı), vâcip (vitir namazı, bayram namazı) ve nâfile (farzlardan önce ve sonra kılınan sünnetler, terâvih namazı, kuşluk namazı, tehec- cüd namazı, tahiyyetü'l mescid namazı vb.)
Aleviler kelime-i şehadet getiriyor mu?
Aleviler kelime-i şehadet getiriyor mu?,
Kelime-i şehadetin İslam âleminde makbul görmüş şekli Alevîlikte “La İlâhe İllallah, Muhammeden Resulullah, Aliyyun Veliyullah” şeklinde ifade bulmuştur. Bu ifadeye göre Allah tevhîdi, Muhammed nübüvveti ve Ali velayeti temsil etmektedir.
Aleviler perşembe günü ne yapar?
Aleviler perşembe günü ne yapar?,
Aleviler cem ibadetlerini; cem evlerinde irşad ederler. Alevi inancında Perşembe'yi Cuma'ya bağlayan geceye Cuma gecesi denir... Her Alevice bilindiği gibi ve birçok Alevi inancıyla tanış olmuş dostlarımızın ve kamuoyununda bilgisi dailindedir ki, Aleviler cem ibadetlerini Perşembe akşamları yaparlar...
Aleviler yemekten önce ne der?
Aleviler yemekten önce ne der?,
Gerçeğe Hüü.” (“Alevi - Bektaşilerde Yemek ve Sofra Kültürü”, t.y.) Şeklinde daha uzun da olabilir. Yemekten önce yapılan başka bir dua da şöyledir: “Bismişah! Er Hak kabul eyleye. Hızır uğray., Biri bin ola.
Aleviler hangi peygamberi sever?
Aleviler hangi peygamberi sever?,
Muhammed'den çok, Hz. Ali kültü etrafında şekillendiğine inanma hali var. Bu inanca göre Ali, Aleviliğin temel kurucu mürşidi ve piri oluyor. Alevi dedeleri de Hacı Bektaş Veli'nin soy şeceresi üzerinden kendilerini Ali soyuna bağlamakta sakınca görmüyor.