Mezar neden yan yatar? Mezar neden yan yatar?, Mezarda Hangi tarafa yatılır?, Ölüler neden yan yatırılır?, Mezar yönü nasıl olmalı?, Mezarda baş ne tarafa?, Mezarda ölünün yüzü neden açılır?
Mezarda Hangi tarafa yatılır?
Mezarda Hangi tarafa yatılır?,
Din İşleri Yüksek Kurulu
Cenazenin yüzü kıbleye gelecek şekilde sağ tarafına yatırılarak defnedilmesi sünnettir. Ancak bilmeyerek kıble dışında bir istikamete doğru defnedilen cenaze olduğu gibi bırakılır. Zira meşru bir mazeret bulunmaksızın kabrin açılması caiz değildir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 146). Ölüler neden yan yatırılır?
Ölüler neden yan yatırılır?,
"Ölünün, yüzü kıbleye gelecek şekilde kabre yatırılması gerekir. Çünkü Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Kâbe hakkında şöyle buyurmuştur: "Beyt-i Haram (Beytullah) sizin, diri ve ölü (yani hayatta iken ibâdet edeceğiniz ve öldükten sonra da yüzünüzün döndürüleceği) kıblenizdir." Mezar yönü nasıl olmalı?
Mezar yönü nasıl olmalı?,
Mezar Taşlarına Bakarak Yön Bulma: Müslüman mezarlarında baş taraf batıyı, ayaklar doğuyu, yüz ise güneyi gösterir. Hristiyan mezarlarının baş tarafı güneyi gösterir. Taşlarda ve Ağaçlardaki Yosunlara Bakarak Yön Bulma: Yosunlar taşların ve ağaçların kuzeyinde oluşur / olur. Mezarda baş ne tarafa?
Mezarda baş ne tarafa?,
Kabir, ölünün ayakları doğu yönüne, başı ise batı yönüne doğru gelecek şekilde kazılır. Mevta bu yönlere göre mezara yatırılır. Mevtanın ayakucuna bir haç dikilir. Kreşin inancına göre ölünün doğuya, güneşe, ışığa doğru bakacak olması son derece anlamlı ve önemlidir. Mezarda ölünün yüzü neden açılır?
Mezarda ölünün yüzü neden açılır?,
Mezara yerleştirildikten sonra cenaze şişince kefen sıkmasın, sorgu melekleri gelince ölü sıkışmasın, rahat cevap versin diye ayak, bel ve başının bağları çözülür; yüzü açılır. Yüzü açıldıktan sonra bir yakını, cenazenin gözlerinin üzerine bir avuç toprak koyar. Mezarda ilk gece neden zor?
Mezarda ilk gece neden zor?,
Ölünün kabre konulması ile birlikte kabirde ilk gece başlar. Bu gece ölünün başına gelen kendisinden kaçınamayacağı en zor ve çetin bir gecedir. Ölünün kabirdeki durumu yaptıkları ameller, inançlar ve dünyaya olan ilgi ve alakasına bağlı olarak oldukça şiddetlidir. Bir insan öldüğünü ne zaman anlar?
Bir insan öldüğünü ne zaman anlar?,
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır. Ayrıca ölünün sadece baş tarafı değil bütün vucudunun üstüne tahta, kerpiç veya kamıştan şeylerle örtmek müstehaptır. Insan öldükten sonra neden yıkanır?
Insan öldükten sonra neden yıkanır?,
Ölünün âdeta yeni doğmuş bir çocuk gibi yıkanması, bir yönüyle bu yeniden doğuş olayını sembolize etmekte, bir yönüyle de bu fâni yolculuğun yani dünya hayatının kendisi üzerinde bıraktığı kir, toz ve bulaşıkları gidermeyi temsil etmektedir. Kaç yıl sonra aynı mezara?
Kaç yıl sonra aynı mezara?,
Cenaze, daha önceden ölmüş bir yakınının üstüne defin edilmesi talep olunursa, ikinci defnin yapılabilmesi için en son gömü tarihinden asgari 5 (beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Ayrıca mezar yerinin de satın alınmış olması gerekmektedir. Mezar başında nerede durulur?
Mezar başında nerede durulur?,
Kabrin sağ yanına, yani kıble tarafına, ayak ucuna yakın durur. Tanıdığı gibi, şeklini, suretini hatırına getirir. Euzü ve besmele ile bir Fatiha ve 11 İhlas okur. Sevabını, Resulullah efendimizin, bütün Peygamberlerin, Eshab-ı kiramın ve Evliya-i izamın ruhlarına ve bu zatın ruhuna hediye eder. Mezar taşı ayak ucuna konur mu?
Mezar taşı ayak ucuna konur mu?,
Mezar örtüldükten sonra ayakucuna ve başucuna taş veya tahta dikilir. Üzerine adı, soyadı, doğum ve ölüm tarihi yazılır. Ölen bir kişinin mezarı ne zaman yapılır?
Ölen bir kişinin mezarı ne zaman yapılır?,
Mezar inşaat ruhsatını cenazenizin vefat tarihinden 3 ay (90 gün) sonra çıkartabilirsiniz. 3 aydan (90 günden) önce mezar inşaat ruhsatı çıkartmanız yasaktır. Mezar inşaat ruhsatını çıkartmaya giderken yanımda hangi belgelerin olması gerekir ? Mermerci ile yapmış olduğunuz sözleşme.