Lokma sadakası nedir? Lokma sadakası nedir?, Lokma döktürmek caiz midir?, Yemek yedirmek sadaka olur mu?, Yemek yedirmek adak olur mu?, Adak olarak ne dağıtılır?, Lokma dağıtmak sevap mı?
Lokma sadakası nedir?
Lokma döktürmek caiz midir?, Bir lokma sadaka, daha önce ölen kişinin ruhuna fayda sağlamak ve ölenin dua alması için dağıtılır. Aynı zamanda yeni doğan bebeklerin sevincini paylaşmak için ara öğün olarak dağıtılır. Yeni doğmuş bir çocuğun sevincini paylaşmak için verilen lokma hem çocuğu hem de çocuk için lokma döktüren kişiye dualar edilir.
Lokma döktürmek caiz midir?
Lokma döktürmek caiz midir?,
Bir lokma sadaka, daha önce ölen kişinin ruhuna fayda sağlamak ve ölenin dua alması için dağıtılır. Aynı zamanda yeni doğan bebeklerin sevincini paylaşmak için ara öğün olarak dağıtılır. Yeni doğmuş bir çocuğun sevincini paylaşmak için verilen lokma hem çocuğu hem de çocuk için lokma döktüren kişiye dualar edilir. Yemek yedirmek sadaka olur mu?
Yemek yedirmek sadaka olur mu?,
Buna göre “Adağım olsun ki fakirlere yemek yedireceğim/lokma döktürüp dağıtacağım.” gibi ifadeler adak olduğu gibi “Şu işim olursa fakirlere yemek yedireceğim/lokma döktürüp dağıtacağım.” şeklinde şartlı olarak zikredilen ifadeler de adaktır ve bunların yerine getirilmesi vaciptir. Yemek yedirmek adak olur mu?
Yemek yedirmek adak olur mu?,
Yemek yedirmek çok sevabdır. Hele oruçluya yedirmek daha çok sevabdır. Oruç tutanın sevabı kadar sevab alır, oruçlunun sevabından eksilme olmaz. Dost ve arkadaşlara yemek yedirmek, sadaka vermekten efdaldir. Adak olarak ne dağıtılır?
Adak olarak ne dağıtılır?,
Adakta, yapılması adanan şeyin, farz veya vacib olan bir ibadete benzemesi ve başlı başına bir ibadet olması gerekir. Mesela sadaka vermek nafile bir ibadettir, ama farz olan zekâta benzediği için adak olabilir. Canlı tavuk, horoz adamak caiz olduğu gibi, kesip etini fakirlere yedirmek de adanabilir. Lokma dağıtmak sevap mı?
Lokma dağıtmak sevap mı?,
Öncelikle şunu söylemek gerekir ki adak adayan kişi, kurban edilen hayvanın etinden yiyemez; anne-babası, dede-ninesi, çocuklar ve torunları da adak kurbanının etinden yiyemezler. Bununla birlikte zengin kişilere de adak etinden verilmez. Adak kurbanının eti ancak kendisine zekât verilen kişilere dağıtılabilir. Lokma dökme adeti nereden gelir?
Lokma dökme adeti nereden gelir?,
Ölünün arkasından hayrına lokma dağıtma, Türk kültüründe önemli bir yere sahip olan bir gelenektir. Bu gelenek, genellikle Ramazan ayında iftardan sonra yapılır. Ölünün hayrına lokma dağıtma, ölen kişinin ruhuna dua etmek ve sevap kazanmak için yapılır. Lokmalar, genellikle ihtiyaç sahiplerine ve fakirlere dağıtılır. Sadaka olarak ne dağıtılır?
Sadaka olarak ne dağıtılır?,
İzmir'de dini ve kültürel öneme sahip (sünnet düğünü, kandil, mevlüt, ya da cenazelerde) günlerde her köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir. Buna “lokma dökmek” ya da “lokma döktürmek” denir. Satın alarak yemek isteyenler için de İzmir'de meşhur lokmacı dükkanları vardır. Fakire yemek yedirmek zekât olur mu?
Fakire yemek yedirmek zekât olur mu?,
Sadaka, Allah rızası için fakirlere, ihtiyaç sahiplerine, karşılık beklemeden verilen şey; yapılan yardım, her türlü iyilik; Allah yolunda yapılan harcamadır. Sadaka, zekat verilebilecek kimselere verilir, aynı esaslar sadaka için geçerlidir. Yemek dağıtmak sevap mı?
Yemek dağıtmak sevap mı?,
Yemek hazırlayıp yedirmek gibi ibâha denilen yol- larla fakire zekât verilmiş olmaz. Adağını yerine getiremeyen ne yapmalı?
Adağını yerine getiremeyen ne yapmalı?,
Cömertlik ve yemek vermek en kıymetli işlerdendir. Hadis-i şeriflerde, (Allahü teâlâ, cömerde cömert davranır), (Cömerdin imanı kuvvetlidir) ve (En kıymetli amel, bir mümini; yemek yedirmek veya başka bir ihtiyacını görmek suretiyle sevindirmektir) buyuruldu. Adak etinden teyze yiyebilir mi?
Adak etinden teyze yiyebilir mi?,
Kendi malı yok ise tövbe etmeli, mal edindiğinde de adağını yerine getirmelidir. Bedenî ibadetler konusunda ise; oruç tutmayı adayıp da hastalık veya yaşlılık gibi mazeretleri sebebiyle adaklarını yerine getiremeyecek olan kişilerin, her bir oruç için bir fidye vermeleri gerekir. Adağın kefareti var mı?
Adağın kefareti var mı?,
Adak kurbanının etinden, adağı yapan kişinin yemesi caiz olmadığı gibi; bu kişinin eşi, usûl ve fürûu (yani annesi, babası, nineleri, dedeleri, çocukları, torunları) ve dinen zengin sayılan kimseler de yiyemezler.