Kendi kızına sadaka verilir mi? Kendi kızına sadaka verilir mi?, Kendi çocuğuna sadaka verilir mi?, Evlada verilen para sadaka yerine geçer mi?, Sadaka kimlere verilir kimlere verilmez?, Anne baba adına sadaka verilir mi?, Sadaka verirken niyet etmek gerekir mi?
Kendi kızına sadaka verilir mi?
Kendi çocuğuna sadaka verilir mi?, Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez.
Kendi çocuğuna sadaka verilir mi?
Kendi çocuğuna sadaka verilir mi?,
Ayrıca zekât verilecek kişi, bu şartları taşısa bile zekât mükellefleri; 1) ana, baba, büyük ana ve büyük babalarına, 2) oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklarına, 3) Müslüman olmayanlara, 4) karı-koca birbirlerine zekât veremez. Evlada verilen para sadaka yerine geçer mi?
Evlada verilen para sadaka yerine geçer mi?,
Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez. Sadaka kimlere verilir kimlere verilmez?
Sadaka kimlere verilir kimlere verilmez?,
Bir kimsenin anne babasına, hanımına, çocuklarına ve kardeşlerine yaptığı harcamaların hepsi infak olarak değerlendirilir. "İnfak"ın yapıldığı yön (cihet) zaman ve şartlar itibari ile kendi içinde bir meratibi (hiyerarşisi) vardır. Anne baba adına sadaka verilir mi?
Anne baba adına sadaka verilir mi?,
Sadaka, doğrudan veya elden verilebildiği gibi kurum ve kuruluşlara yapılan bağışlar ile de verilebilir. Her Müslüman, kendi ekonomik gücü doğrultusunda istediği kadar miktarı, istediği zaman bakmakla yükümlü olmadığı akrabaya, yoksullara, yetimlere, ihtiyaç sahibi öğrencilere, maddi durumu zorda olanlara verilebilir. Sadaka verirken niyet etmek gerekir mi?
Sadaka verirken niyet etmek gerekir mi?,
Başkasının adına sadaka vermek caizdir.
Bu, ister sadaka-i cariye olsun, isterse normal sadaka olsun, fark etmez. Başkası adına yapılan sadaka ve benzeri hayırların sevabı hem ona hem sadaka eden kimseye -ala hasebi'l-meratib- ulaşacaktır. En iyi sadaka nedir?
En iyi sadaka nedir?,
Sadaka ibadeti de dinimizdeki diğer bütün ibadetler gibi Allah rızası için karşılık beklemeden gerçekleştirilen bir ibadettir. Bu yüzden sadaka verirken niyet etmek de sadakanın Allah katında kabulü için son derece önemlidir. En üstün sadaka nedir?
En üstün sadaka nedir?,
Hz. Peygamber, akrabaya verilen sadakanın aradaki kin, haset, dargınlık vb. duyguları gidereceğine işaretle, "Sadakanın en faziletlisi içinde sana karşı (gizli) düşmanlık duygusu besleyen akrabaya verilen sadakadır." buyurmuştur. Evli çocuğa sadaka verilir mi?
Evli çocuğa sadaka verilir mi?,
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "En üstün sadaka kendisiyle kan dökülmesine engel olduğun, tatsız olayları def ettiğin ve Müslüman kardeşine bir fayda verdiğin dil sadakasıdır." (Kısas'ul Enbiya, 188/235). Resûlullah (s.a.a) bir gün şöyle buyurdu: "En üstün sadaka dil sadakasıdır." Sadaka için nasıl niyet edilir?
Sadaka için nasıl niyet edilir?,
Ayrıca varlıklı kimsenin Müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 1/595; İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/279-280). Para dışında neler sadakadır?
Para dışında neler sadakadır?,
Belirlenen bu şartlara göre sadaka vermenin 4 önemli şartı bulunmaktadır. Bunlar sadaka verirken niyet etmek, verilen sadakanın mutlaka Allah rızası için verilmesi, herhangi bir karşılık beklemeden verilmiş olması ve gerçek ihtiyaç sahiplerine verilmiş olmasıdır. Camiye verilen para sadaka olur mu?
Camiye verilen para sadaka olur mu?,
Yol üzerinde, kemiği taşı kaldırıp atman sadakadır. Gözü görmeyene yol göstermen sadakadır. Sağıra, dilsize, seni anlayana kadar anlatmaya çalışman sadakadır. Aradığı sorduğu bir şeyi nerede bulacağını bildiğin kimseye yardımcı olmak sadakadır. Neler sadaka olarak kabul edilir?
Neler sadaka olarak kabul edilir?,
Hayır kurumlarına verilen bağışlar sadaka/sadaka-i cariye sayılırlar ve veren insanlar ecir alır. Hayır kurumları da hayra vesile olmanın ecrini alır.